Sosyal Medya

Dünya

Almanya Türkiye’ye asker gönderecek

NATO misyonu kapsamında Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS uçakları Türkiye'ye gönderilecek. Uçaklarla birlikte kaç Alman askerinin Türkiye'ye gönderileceği henüz belirsiz.



Alman ordusunun NATO Ã¼yesiTürkiye’ye destek amacıyla daha çok asker göndermeye hazırlandığı bildiriliyor. Alman Dışleri ve Savunma Bakanlıkları, federal parlamentonun alt kanadını, NATO’ya ait bazı AWACS uçaklarının geçici olarak Almanya’dan Konya’ya kaydırılacağı konusunda bilgilendirdi.

Bu geliÅŸmeyi duyuran Deutsche Welle,"Alman ordusu Türkiye’ye çok asker konuÅŸlandırılacak” baÅŸlığı ile verdiÄŸi haberde “Alman ordusu, Suriye’nin sırınındaki NATO üyesi Türkiye’ye destek amacıyla bu ülkeye daha çok askeri göndermeye hazırlanıyor. Ancak misyona katılacak askerlerin tam sayısının ne olacağı henüz belli deÄŸil” dedi.

Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü’nün “Almanya, tüm personelin yüzde 30’unu saÄŸladığı için bizim silahlı kuvvetlerimiz bu adımdan açıkça ki etkilenecek”dediÄŸini anlatan DWelle, bu karardan etkilenecek askerlerin sayısının belli olmadığını belirtirten sonra ÅŸunları söyledi:

“Bu konudaki karar, Türkiye’nin Kasım ayında Suriye’de bir muhabere misyonda iken hava sahasına girdiÄŸi öne sürülen bir Rus savaÅŸ uçağını düşürmesinin ardından geldi. NATO’nun AWACS uçaklarının konuÅŸlanması, Türkiye üzerindeki hava sahasını istikrarlaÅŸtırmayı ve baÅŸka uçakların düşürülmesini önlemeyi amaçlıyor çünkü olayın akabinde iki ülke arasında yaÅŸanan kavga bölgesel istikrarı tehdit etti.”

“PARLAMENTODAN ONAYA GEREK YOK”

DWelle, Savunma Bakanlığı’nın haberinde öngörülen konuÅŸlanmanın bir muhabere görevinin bir parçası olmadığı için parlamentonun iznine ihtiyacın olmadığına iÅŸaret ettiÄŸini anlatırken Bakanlığın ayırca IŞİD’in hava savunma sistemlerinin olduÄŸuna iliÅŸkin bilgisinin bulunmadığını Suriye ve Rusya gibi ihtilafın diÄŸer tarafların da NATO üyesi Türkiye’ye karşı hava gücünü kullanacağına dair iÅŸaretlerin de bulunmadığını kaydettiÄŸini belirtiyor.

Buna karşın bazı Alman parlamenterlerin kararın gereğine ilişkin fazla izahat talep ettiklerine dikkat çekilen haberde bir AWACS uçağında genellikle 16 askeri personelin görev yaptığına, görevlendirilecek Alman askerlerinin sayısının bölgeye gönderilecek uçak sayısına bağlı olacağına işaret etti.

Bu arada, Alman DışiÅŸleri Bakanlığı bir Sözcüsü, NATO’nun hala “operasyonel planlama aÅŸamalarında" bulunduÄŸunu, ayrıntıların henüz açıklanmadığını söyledi.

NATO planının aynı zamanda deniz savunmasının da güçlendirilmesini içerdiÄŸi belirtilirken buna, Almanya ve Danimarka’nın da katkıda bulunacağına dikkat çekiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.